Sostenibilitat

Quines són les principals amenaces per a la vida (social, ambiental,…) en les ciutats? Com ens impacta el turisme i l’explotació econòmica intensiva? Com caminar cap a nous models de sostenibilitat a la ciutat?

Debatrem sobre la creació de ciutats sostenibles amb:

Oriol Nel·lo, professor de geografia de la UAB

Salvador Rueda, director de BCNecologia

Condueix: Begoña Román, professora de filosofia de la UB

Dimecres 16 de novembre a les 19h. Entrada lliure. Aforament limitat

Podeu fer la vostra inscripció prèvia aquí

oriol-nelloOriol Nel·lo és geògraf especialitzat en estudis urbans i ordenació del territori, temes sobre els que ha publicat un bon nombre de llibres i articles científics. Format a la Universitat Autònoma de Barcelona (Doctor en Geografia) i a la Johns Hopkins University (Mestratge en Afers Internacionals), ha estat director de l’Institut d’Estudis Metropolitans de Barcelona (1988-1999), Diputat al Parlament de Catalunya (1999-2003) i Secretari per a la Planificació Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya (2003-2011). Actualment, és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. En els darrers anys, ha estat així mateix professor convidat a la School of Environment and Development, Manchester, a l’Istituto Universitario di Architettura di Venezia i al Dipartimento di Architettura de la Università di Sassari, així com conferenciant a universitats de Brasil, Espanya, Itàlia, Gran Bretanya, Mèxic, Portugal i Xile. Entre els seus treballs es poden destacar Ciutat de ciutats. Reflexions sobre el procés d’urbanització a Catalunya (2001), Aquí, no! Els conflictes territorials Catalunya (2003), La Llei de Barris. Una aposta col·lectiva per a la cohesió social (2009).

salvadorruedaweb-650x506Salvador Rueda és director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona. Llicenciat en Ciències biològiques i Psicologia per la Universitat de Barcelona, diplomat en Enginyeria ambiental i en Gestió energètica, s’ha especialitzat en diferents aspectes del medi ambient urbà des d’una perspectiva integral. Entre altres coses, ha estat coordinador de programes de renovació i revitalització de la Ciutat Vella de Barcelona, ha redactat el Pla de Sanejament de Catalunya i el Programa de Gestió de residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. També ha estat dirigent de l’Àrea de Medi Ambient Urbà de la Generalitat de Catalunya i va ser membre del Grup d’Experts de Medi Ambient Urbà de la Unió Europea entre 1994 i 2000. Cap de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona des de la seva fundació el 2000, ha treballat en diversos projectes estratègics destinats a reorientar les ciutats cap a un model més sostenible. Alhora, és autor de diversos llibres i articles cientificotècnics i de divulgació especialitzada sobre medi ambient urbà.

autora-begona-romanBegoña Román és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993). Obtingué el Premi extraordinari de llicenciatura (1989) i de doctorat (1995) a la Universitat de Barcelona. Del 1996 al 2007 dirigí la Càtedra d’Ètica de la Universitat Ramon Llull. Actualment és professora a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. És membre del grup de recerca «Ètica i Filosofia Contemporània». És vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, membre del Comitè de bioètica de l’Hospital San Rafael, del Comitè de l’Hospital 2 de Maig de Barcelona, i membre de la comissió de seguiment del codi ètic de la Federació catalana d’ONG pel desenvolupament. El seu àmbit d’especialització és l’ètica kantiana i l’ètica aplicada a entorns professionals i organitzatius, àmbits sobre els quals versen les seves publicacions.

Vídeo de la segona sessió: